Îmbunătățește-ți calitățile cu aceste sfaturi și trucuri esențiale de editare video, de la tăieturi mai netede până la gradații de culoare.

Cu cele mai bune sfaturi și trucuri de editare video, începătorii pot face un salt mare în ceea ce privește abilitățile și procesele de editare video. Editarea video este esențială, dar poate fi un proces care necesită timp și efort. Inițial, s-ar putea, de asemenea, să nu știi cum să obții tipul de editare pe care îl dorești. Există atât de multe programe software și atât de multe moduri de lucru încât la început poate părea copleșitor, dar în acest ghid vă sugerăm zece sfaturi și trucuri de editare video care pot face o diferență reală pentru editorii video începători.

Sfaturile de mai jos acoperă totul, de la alegerea software-ului de editare video potrivit până la considerente precum locul unde să tai scenele și cum să te asiguri că muzica pe care o folosești funcționează împreună cu imaginile. Puteți aplica aceste sfaturi de editare video la toate tipurile de videoclipuri, astfel încât acestea vor fi relevante indiferent dacă lucrați la filme, la un vlog personal, la un documentar sau la scurtmetraje de creație și ar trebui să vă ajute să ridicați standardul conținutului video.

Cele mai bune 10 sfaturi și trucuri de editare video

01. Achiziționați software-ul potrivit

Primul pe lista noastră de sfaturi și trucuri de editare video este obținerea instrumentelor potrivite. Cu o multitudine de programe de editare pe piață, nu este întotdeauna ușor să știi pe care să le folosești. De fapt, există atât de multe programe în prezent, încât poate fi aproape imposibil să le compari pe toate. Cu toate acestea, dacă vă gândiți să lucrați în domeniul editării video, poate fi o mișcare înțeleaptă să vă asigurați că sunteți familiarizat cu standardele industriei. Acestea sunt Premiere Pro de la Adobe, Final Cut Pro (doar pentru Apple) și DaVinci Resolve.

Totuși, acestea sunt programe complexe, cu etape de învățare complexe. Dacă simțiți că nu sunteți pregătit pentru așa ceva, Adobe și Apple oferă versiuni simplificate ale programelor lor profesionale sub forma Premiere Elements și, respectiv, iMovie. Țineți cont doar de faptul că acestea au limitări semnificative în comparație cu programele de editare cu drepturi depline. Există și o mulțime de alte opțiuni potrivite pentru începători, inclusiv Filmora și Pinnacle Studio. Din fericire, multe dintre aceste instrumente oferă o versiune de încercare gratuită, ceea ce vă permite să le încercați pe fiecare dintre ele pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

02. Keep it short

Există un motiv pentru care TikTok și Instagram Reels au devenit atât de populare. Oamenii au vieți mai aglomerate și mai multe surse de conținut media decât oricând și, ca urmare, durata de atenție nu mai este ceea ce a fost odată. Cea mai frecventă critică primită astăzi de filmele de amatori, dar și de multe dintre cele profesionale, este că sunt prea lungi. 

Asta nu înseamnă că ar trebui să vă reduceți capodopera de o jumătate de oră la 30 de secunde, dar cu siguranță o puteți îmbunătăți eliminând tot ceea ce este inutil. În editarea video, ca în orice alt tip de editare, este util să fii cu adevărat brutal cu propria ta muncă – dacă o replică sau o secvență nu adaugă nimic care nu este menționat în altă parte, încearcă să o elimini și vezi dacă filmul curge mai bine fără ea.

03. Cut on action

Trecerea de la un unghi al unei scene la altul poate fi uneori deranjantă. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când folosiți duble diferite, dar poate fi o problemă chiar și atunci când aveți două camere de filmat pe aceeași dublă. Un mic sfat de editare video care vă poate ajuta să faceți ca montajele să pară mai fluide este să tăiați la mijlocul unei acțiuni, mai degrabă decât atunci când lucrurile sunt statice. 

De exemplu, într-o scenă în care o persoană traversează o cameră și se așează, începeți cu un cadru larg și treceți la un prim-plan în timp ce persoana se așează, nu după ce s-a așezat. Acest lucru arată mai lin și ajută la acoperirea unor mici erori de continuitate, deoarece ochiul privitorului va fi distras de mișcare.

04. Cut away from speakers

Un alt sfat vital pentru editarea video este să știi când să tai atunci când oamenii vorbesc. Dacă zăboviți asupra unei singure persoane care vorbește, videoclipul poate părea foarte static. Pentru a îmbunătăți ritmul, este de obicei mai bine să tăiați la alte imagini pe măsură ce discursul continuă. De exemplu, atunci când editați un vlog în care vorbiți în fața camerei, luați în considerare adăugarea unui B-roll care să ilustreze ceea ce vorbiți.

În scenele cu două sau mai multe persoane, este adesea mai valoros să vedeți persoana care nu vorbește decât cea care vorbește. Așadar, la un moment dat, în timp ce persoana A vorbește, încercați să treceți la persoana B. Dacă aceasta oferă o reacție non-verbală interesantă, acest lucru poate adăuga un element suplimentar, cum ar fi sporirea dramatismului sau a comediei.

05. Învață să folosești culoarea

Există două procese de editare a culorilor în editarea video: corecția culorilor și gradația culorilor. Corecția culorilor implică ajustarea clipurilor pentru a obține o coerență de bază. Imaginile filmate cu două camere diferite sau cele realizate în condiții de iluminare diferite pot arăta extrem de diferit atunci când sunt așezate una după alta într-o editare, iar acest lucru poate fi adesea remediat prin ajustarea luminozității, a contrastului și a echilibrului de alb.

Gradarea culorilor, pe de altă parte, este un proces global care conferă unei scene un anumit „aspect”. Dacă vă ocupați serios de acest lucru, anumite aplicații de editare high-end dispun de interfețe de gradație detaliate, dar multe dintre ele facilitează realizarea cu ajutorul LUT-urilor, care aplică un stil de culoare prestabilit, pentru începători. Acest lucru poate schimba cu adevărat senzația unui videoclip. Gândiți-vă cum se schimbă tonul videoclipului dvs. dacă îi dați un aspect mai rece sau mai cald, de exemplu.

06. Cut to music

Următoarea noastră recomandare din această listă de sfaturi și trucuri de editare video se referă la muzică, care este vitală pentru aproape orice editare video. Setarea clipului video pe muzica potrivită îi poate stimula cu adevărat energia – și, adesea, îi poate ajuta performanța dacă editați pentru social media. Dar unde editorii amatori greșesc adesea este faptul că nu sincronizează editarea cu ritmul muzicii, ceea ce duce la tăieturi stridente.

Încercați să redați piesa și să bateți cu degetele în ritmul muzicii – pe birou sau pe shortcut-ul de la tastatură pentru a adăuga markeri, dacă software-ul dvs. are unul. Punctele în care bateți sunt punctele ideale pentru ca videoclipul să fie tăiat. De asemenea, vă puteți uita la forma de undă audio pentru a vă ajuta să identificați vârfurile pe care ar trebui să le tăiați.

07. Echilibrează-ți sunetul

În ceea ce privește muzica, un alt sfat de editare video este să vă asigurați că sunetul este echilibrat. În cazul în care nivelul muzicii dvs. îngreunează auzul vorbirii, aceasta face mai mult rău decât bine. O altă greșeală frecventă constă în a pune împreună diferite clipuri cu discursuri la volume vizibil diferite. Trebuie să vă echilibrați cu atenție sunetul pentru a evita ca aceste dezechilibre să deranjeze spectatorul și, eventual, chiar să vă faceți videoclipul imposibil de vizionat.

Echilibrați mai întâi discursul. Pentru a face acest lucru, dezactivați orice alt sunet și treceți prin videoclipul dvs. ajustând volumul clipurilor de vorbire astfel încât să fie cât mai apropiate unul de celălalt. Apoi, ajustați alte elemente audio în jurul discursului. Dacă software-ul dvs. are keyframing audio sau ducking, puteți folosi acest lucru pentru a reduce volumul muzicii atunci când cineva vorbește și pentru a-l crește în alte părți.

08. Verificați drepturile de autor

O altă greșeală frecventă în utilizarea muzicii în editarea video este aceea de a folosi melodii fără a avea drepturile corespunzătoare. Site-uri precum YouTube și Facebook au devenit mult mai stricte în ceea ce privește retragerea videoclipurilor care conțin muzică protejată de drepturi de autor, așa că renunțați la orice speranță de a vă putea folosi hitul preferat.

În prezent, există o mulțime de site-uri și servicii care oferă muzică fără drepturi de autor – unele gratuite, altele contra cost – astfel încât nu este dificil să găsiți piese alternative care să se potrivească videoclipului dumneavoastră. Totuși, citiți termenii în mod corespunzător, pentru a vă asigura că vi se permite să utilizați muzica în modul în care doriți. Unele licențe se aplică doar la anumite platforme sau cazuri de utilizare. Alternativ, dacă aveți contacte cu muzicieni, aceștia ar putea fi dispuși să ajungă la un acord pentru a vă da permisiunea de a le utiliza piesele.

09. Pune întotdeauna povestea pe primul loc

Atunci când decideți ce cadru să folosiți sau unde să tăiați în timpul editării video – și, de fapt, în cazul oricărei decizii pe care o luați în procesul de editare – întrebați-vă întotdeauna ce impact va avea alegerea dumneavoastră asupra poveștii. Acest lucru nu se aplică doar la ficțiune; toate videoclipurile spun o poveste de un anumit fel, chiar și publicitatea.

Dacă adăugați un efect doar pentru că pare strălucitor sau alegeți clipuri care arată cel mai bine, să știți că poate nu este cea mai bună abordare. De fapt, aceste alegeri pot distrage adesea atenția de la obiectivul principal, care este acela de a vă spune povestea. Gândiți-vă la mesajul pe care doriți ca spectatorii să îl preia din videoclip, la ce ar trebui să se gândească în fiecare moment și care ar fi cele mai bune imagini și sunete pentru a pune în valoare acest mesaj.

10. Faceți o copie de siguranță a lucrărilor!

În cele din urmă, acesta este probabil cel mai important lucru pe care îl putem recomanda în cadrul sfaturilor și trucurilor noastre de editare video. Tot timpul și efortul tău se poate irosi dacă îți pierzi munca. Multe aplicații de editare fac în mod regulat copii de rezervă automate, ceea ce este util – mai ales pentru a vă întoarce la versiunile anterioare dacă doriți să dați înapoi, dar acest lucru nu este suficient. Aceste copii de rezervă sunt de obicei făcute pe aceeași unitate pe care este salvat proiectul principal, astfel încât, dacă unitatea respectivă se blochează, nu se vor salva. 

În mod ideal, ar trebui să faceți copii de rezervă în două locații suplimentare, dintre care una nu ar trebui să fie stocată în aceeași locație. Pentru cea mai mare liniște, vă recomandăm să vă copiați fișierele atât pe un hard disk extern, cât și pe un server cloud la sfârșitul fiecărei sesiuni. Acest lucru vă asigură că fișierele dvs. sunt în siguranță față de numeroasele lucruri care ar putea merge prost (hard disk-urile se defectează din diverse motive și chiar și stocarea în cloud nu este complet infailibilă – și o mulțime de editori video au avut experiența ștergerii accidentale a propriilor lucrări. 

Editarea video poate părea o sarcină descurajatoare la început, dar țineți cont de aceste sfaturi și trucuri de editare video pe măsură ce avansați și în curând veți edita ca un profesionist. Veți descoperi, de asemenea, că este un proces incredibil de satisfăcător, mai ales atunci când vă veți vedea capodopera finală.

1 Comment

  1. Pingback:Crearea de conexiuni emoționale cu publicul tău prin marketing video - 4 sfaturi utile - Claudiu Ciobanu Video Marketing Expert

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *