Ideile complexe sunt de toate formele și dimensiunile. De la teoriile despre călătoria în timp până la istoria evenimentelor care au dus la războaiele mondiale, ideile complexe sunt dificil de explicat și nu este ușor să te conectezi emoțional cu ele *storytelling*.
Table of Contents
Atunci când încercăm să explicăm astfel de subiecte complexe fără să folosim povestirea, poate fi foarte ușor să ne pierdem ascultătorii în detaliile subiectului. Publicul poate deveni ușor confuz și, în frustrarea sa, începe să-și piardă interesul. Drept urmare, încep să se întrebe care este scopul explicației – sau încep să se întrebe de ce ar trebui să fie interesați.
Fie că încercați să îi educați pe alții sau să răspândiți obiectivul companiei dvs., videoclipurile explicative sunt incredibil de utile. Cu ajutorul imaginilor, mai degrabă decât al cuvintelor și al textului, devine mult mai ușor pentru audiență să își amintească informațiile câteva zile mai târziu.
Cu toate acestea, videoclipul poate deveni rapid lipsit de strălucire și puteți constata că atenția publicului scade foarte repede. Dar ce putem face pentru a menține publicul mai implicat?
Răspunsul este simplu – folosiți povestirea. Folosirea povestirii în videoclipurile explicative permite publicului să se conecteze emoțional cu personajele din poveste. De la început până la sfârșit, aceștia pot urmări povestea și pot vedea cum a ajuns personajul din punctul A în punctul B, precum și beneficiile și provocările cu care s-a confruntat pe parcurs.
Cum să folosești storytelling-ul pentru a crea o conexiune emoțională
Poate că un exemplu destul de popular de storytelling folosit pentru a explica subiecte complexe este filmul premiat, The Big Short. Dacă ați văzut filmul și nu lucrați în lumea bursieră, atunci știți despre ce vorbim! Acest film și-a asumat niște provocări destul de mari în a explica cum persoane din afara sistemului bancar au putut prezice criza financiară globală, în timp ce făceau bani din prăbușire.
De fapt, mulți regizori au crezut că este imposibil de adaptat cartea într-un film, din cauza întregului limbaj tehnic și a subiectelor complexe inerente textului. Prin intermediul poveștilor, realizatorii au educat, în esență, publicul cu privire la subiecte relevante, cum ar fi obligațiunile sintetice garantate cu creanțe, pe tot parcursul filmului.
Puteți începe să înțelegeți cât de convingătoare este cu adevărat povestirea, în explicații și videoclipuri explicative. În cazul în care vă aflați în situația în care vi se cere să creați un videoclip explicativ pentru a vă educa spectatorii cu privire la un subiect complex, fie că este vorba despre lumea bancară sau științifică, încercați să folosiți storytelling!
Veți descoperi probabil că publicul dvs. se va simți implicat emoțional în poveste și va pleca cu o mai bună înțelegere a subiectului respectiv.
Cu toate acestea, storytelling-ul este incredibil de benefic pentru toate tipurile de explicații, nu doar pentru cele referitoare la subiecte complexe. Potrivit lui John Coleman pentru Harvard Business Review, de exemplu, storytelling-ul ar trebui folosit pentru a explica istoria și scopul companiei dumneavoastră.
Prin împărtășirea poveștii companiei, consumatorii se simt mai aproape din punct de vedere emoțional de acea companie, înțelegând de unde provine și de ce a fost fondată în primul rând. Fie că este vorba de povești pline de speranță sau de lacrimi, emoțiile puternice pot fi transmise cu ajutorul storytelling-ului video, creând conexiuni puternice cu consumatorii.
S-ar putea ca acest lucru să nu pară ușor la început, dar crearea unei narațiuni publice va face mai simplă înțelegerea de către consumatorii dvs. a scopului companiei, la fel cum îmbunătățește videoclipurile explicative pentru alte subiecte incredibil de complexe.
„Storytelling-ul poate fi incomod și nefamiliar pentru mulți profesioniști, în special dacă împărtășiți experiențe personale. Cu toate acestea, motivația pentru această povestire nu este autodepășirea, ci crearea unui scop și a unei culturi pe care ceilalți să o poată împărtăși.”
– John Coleman, Harvard Business Review
Pingback:Cum să creați un videoclip de produs convingătoare - top 5 sfaturi - Claudiu Ciobanu Video Marketing Expert