6 pasi pentru a dezvolta o strategie de marketing video pentru bugetul unui startup.

6 pasi pentru a dezvolta o strategie de marketing video pentru bugetul unui startup.

Te trezești dimineața, oprești alarma telefonului mobil și pentru că tot l-ai deschis verifici rapid lista de e-mailuri. În timpul micului dejun, cu ajutorul tabletei,  verifici noutățile din contul de Facebook. Odată ajuns la job petreci toată ziua în fața calculatorului iar în pauze verifici,  noutățile din contul de Instagram.

 

După ce ajungi acasă petreci câteva ore în fața televizorului,  apoi setezi alarma telefonului și verifici noutățile din rețelele sociale. În sfârșit ești gata să adormi pentru ca a doua zi să o iei de la capăt.

 

După un rezumat al zilei, remacăm numărul mare de ecrane din viață noastră. In buzunar, în mașină, la birou sau acasă, în living, întreaga zi este plină de ecrane. Sunt peste tot!

 

Ce înseamnă asta din perspectiva marketingului? Video devine ușor cea mai bună cale de a te conecta cu consumatorii, telespectatorii și adepții. Între videoclipurile care pornesc automat în majoritatea platformelor sociale mobile și peste 2 bilioane de utilizatori de smartphone la nivel global, o strategie de video eficientă îți poate furniza una dintre cele mai mari rate de recuperare a investitiei (ROI).

 

Să stabilești însă o strategie de marketing video pare intimidant, mai ales pentru un startup.

Cu siguranță video v-a avea impact atunci când investești  33  milioane de dolari într-o reclamă regizată de Baz Luhrmann, care o are ca protagonistă pe Nicole Kidman, dar cum dezvolți o strategie de marketing video când bugetul tău este 0,01% din al lor?

Din fericire pentru a produce o reclamă video nu trebuie să jefuiești o bancă. Deși consumatorii din ziua de astăzi se așteaptă la un nivel calitativ excepțional, o mică investiție de timp și bani îți poate aduce următorul clip viral.

În acest articol îți voi prezenta pașii necesari în dezvoltarea unei strategii de marketing video scalabile, memorabile, pentru bugetul unui startup.

 

PASUL 1 : Înțelegeți scopul strategiei dumneavoastră de marketing video.

O strategie de marketing video se va chinui să reușească dacă unicul său obiectiv este să vândă mai multe produse sau servicii. Deși acesta ar putea fi obiectivul final, dacă încorporați prea mult conținut de autopromovare în strategia dumneavoastră de marketing, acesta va fi perceput ca fiind spam și va rămâne neobservat.

 

Scopul strategiei dumneavoastră de maketing video ar trebui să fie educarea, divertismentul și inspirarea spectatorilor dumneavoastră, acesta este conținutul care va fi împărtășit și memorat.

 

Chiar dacă simțiți în continuare că vreți să-i ghidați către următorul obiectiv, scopul dumneavoastră este să nu-i faceți să plece simțind că ați încercat să le  vindeți ceva.

Un foarte bun exemplu în acest sens este acest video de la Google. Cel mai distribuit video comercial în 2015.

 

Când videoclipul este memorabil și sentimental oamenii vor vrea să-l distribuie pentru a fi văzut și de cunoscuții lor.

 

Pentru că video a fost distribuit în conturile sociale și pe website, nu va fi dificil ca oamenii să vă găsească compania, dacă s-au bucurat de video.  Așa că nu vă faceți griji de cum ați putea transforma reclama într-o campanie promoțională a companiei dumneavoastră. În schimb, transformați-o într-o experiență din care am vrea cu toții să facem parte.

 

Pe scurt, pentru a determina scopul strategiei de video marketing asigurați-vă că:

 • Vă cunoașteți audiența pe care o urmăriți
 • Înțelegeți ceea ce-i face pe cei din audiență să distribuie conținutul (share), să-l aprecieze (like) și să cumpere.
 • Creați conținut pe care știți că și-l doresc, de care au nevoie sau îl vor aprecia.

 

 

 

PASUL 2: Determinați ce subiecte și formate să încludeți în conținutul dumneavoastră video.

 

Odată ce ați înțeles cine este audiența dumneavoastră, este timpul să determinați ce format și ce subiecte sunt de interes pentru aceștia.

Ar trebui ca videoclipurile dumneavoastră să fie instructive “cum să”, povești despre brand, testimoniale, demo-uri, etc. ? Scopul este acela de a oferi ceva pe care spectatorii dumneavoastră îl vor aprecia și vor împărtăși.

Ce subiecte vor fi abordate în timp? Cu cât subiectele vor fi legate mai mult de marca și activitatea dumneavoastră, cu atât mai bine.

Un exemplu care îmi place foarte mult este compania Lowe care înțelege foarte bine cum să folosească conținutul video. Lowe este un retailer de îmbunătățiri prin casă, care creează cele mai multe video pentru Vine, împărtășind modalități de  realizare a unor sarcini specifice de îmbunătățire a casei, în doar 6 secunde.

Cu astfel de informații utile și relevante, oricine are un obicei să facă îmbunătățiri acasă, să remodeleze sau să construiască, ar fi interesat să urmărească videoclipurile postate de Lowe. În timp ce spectatorii încep să asocieze Lowe cu soluția pentru nevoile lor de îmbunătățire acasă, știm cu toții unde vor merge atunci când este timpul să facă o achiziție.

 

După ce ați stabilit care este scopul conținutului dumneavoastră vă puteți gândi la tipurile de videoclipuri care funcționează pentru a spune aceste povestiri. Unele opțiuni includ:

 • Webinarii înregistrate
 • Video explicative de foma “Cum să”
 • Interviuri cu profesioniști
 • Demo-uri detaliate pentru produse
 • Video în care se prezintă cultura, imaginea și valorile companiei
 • Testimoniale ale clieților
 • Studii de caz
 • Documentare

 

Căutați și experimentați pentru a determina cele mai eficiente subiecte pentru nișa dumneavoastră și nu vă temeți să împrumutați idei de la cei care au deja succes. Unele dintre cele mai bune campanii de marketing sunt acelea care au luat o strategie dintr-o industrie independentă și au integrat-o în piața lor.

 

PASUL 3: Decideți cine vă va dezvolta conținutul video.

 

Când vine vorba de crearea videoclipurilor, aveți mai multe opțiuni:

Dumneavoastră sau echipa dumneavoastră vă puteți crea propriile videocplipuri. Dacă aveți de gând să creați mai multe videoclipuri în mod regulat, cu un buget redus, aceasta poate fi cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă alegeți această variantă tot va trebui să vă asigurați că videoclipurile mențin un nivel al calității, chiar dacă sunt producții realizate de amatori. Petreceți timp pentru a cerceta cum să creați un videoclip excelent și luați în considerare frecventarea unui curs ce vă poate oferi informații valoroase, suplimentare.

 

Puteți colabora cu o agenție pentru a crea videoclipurile. Această opțiune este mai scumpă și de multe ori puteți cheltui bugete serioase pentru un singur videoclip. Cu toate acestea veți obține ceeea ce ați plătit. Dacă doriți să creați videoclipuri unice, impactante (sau dacă aveți un buget de marketing sănătos), lucrul cu profesioniștii este cu siguranță o opțiune benefică.

 

Puteți colabora cu bloggeri, vloggeri sau influiențatori pentru a crea și promova videoclipuri. Mai degrabă decât să te ocupi de realizarea videoclipurilor sau de a plăti pe altcineva și apoi să găsești o modalitate de a le promova, de ce nu lucrezi cu cineva care îți poate face și promova videoclipurile?

Vloggerii cu o audiență vastă și relevantă vor fi bucuroși să lucreze cu dumneavoastră pentru un parteneriat.

Atunci când decideți cea mai bună modalitate de a vă dezvolta videoclipurile, țineți cont de publicul țină, de bugetul dumneavoastră, de timpul disponibil și de creativitatea dumneavoastră. Revizuirea acestor elemente ar trebui să poată decide care opțiune va fi cea mai bună pentru  afacerea dumneavoastră.

 

PASUL 4: Lăsați-vă spectatorii să-și dorească mai mult.

Vă mai amintiți seria de reclame de la Unirea?

 

Sau reclamele de la Orange cu cele două personaje animate Millidge & Doig?

 

Când vă uitați la televizor, rar vă doriți ca reclamele să continue. Ele sunt în mare măsură o întrerupere nedorită a ceea ce vizionăm de fapt!

Cu toate acestea dacă creați videoclipuri care conving spectatorii să-și dorească mai mult, aceștia vor împărtăși, vor aprecia și vor dori să se aboneze pentru a vedea ce conținut video urmează. Și atunci știți că strategia dumneavoastră de marketing video a devenit succes.

PASUL 5: Să știți unde și cum să vă promvați videoclipurile

 

Să înregistrezi un video și să-l postezi pe YouTube nu este suficient, trebuie să-l promovezi strategic.

Căutați parteneriate cu firme din același domeniu, care vând produse, servicii complementare. În acest fel aveți acces direct la o audiență bine definită. Acest tip de parteneriate vor rezulta într-un flux continu de distribuiri, aprecieri și vizualizări care vor continua să crească.

Dacă un startup nu își poate permite un parteneriat cu o companie cunoscută este important să știe unde își poate promova eficient conținutul publicat. Găsiți bloggeri, alte afaceri și prieteni care sunt dispuși să vă ajute să răspândiți conținutul dumneavoastră.

Cu condiția ca videoclipurile dumneavoastră să fie valoroase și să merite vizualizate în primul rând, nu ar trebui să fie dificil să găsiți oameni care doresc să le promoveze gratuit.

 

PASUL 6: Determinați modul în care vă veți măsura performanța.

În același mod în care urmăriți statisticile pentru conținutul scris, trebuie să produceți să publicați apoi să revizuiți videoclipurile și analizele asociate pentru a justifica investiția dumneavoastră în domeniu.

Videoclipurile sunt foarte ușor de măsurat. YouTube, Facebook, oferă statistici despre videoclipurile publicate în platformele lor. Puteți vedea care este audiența dumneavoastră și pentru cât timp au urmărit videoclipurile. Care este rata de abandon și câți ajung să urmărească videoclipurile până la final.

Puteți testa ratele de click-uri. Testați rezultatele pentru conținutul de e-mail cu și fără conținut video, la fel și pentru paginile de destinație (landing page).

 

Sunteți gata să lansați prima dumneavoastră campanie de marketing video?

 

Surse folosite în documnetarea acestui articol. Vidyard DigitalMarketingInstitute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *